تعاریف و تاریخچه ارتز و پروتز
چهارشنبه 17 آبان 1402آیا می توان زانوی پرانتزی یا ضربدری را با استفاده از ارتوز( ارتز ، زانوبند، بریس) درمان نمود؟
یکی از شایع ترین نگرانی های والدین انحاف زانوی اطفال می باشد. با توجه به اینکه زاویه بین استخوانهای را ن و ساق ، در مراحل مختلف رشد بدن دچار تغییر می شود، بهتر است ابتدا سیر تحول طبیعی زاویه زانو را مورد بررسی قرار دهیم.
سیر تحولات طبیعی زاویه زانو :
در هنگام تولد زانوی نوزاد کمی پرانتزی است (10 تا 150درجه ) . با افزایش سن این زاویه کاهش می یابد در 12 تا 18 ماهگی که کودک راه می افتد ، این زاویه به صفر درجه می رسد . با رشد بیشتر کودک ، زانو به سمت ضربدری شدن میل می کند و در 3 تا 4 سالگی به حداکثر این زاویه ( 12 تا 15 درجه) می رسد. بعد از این سن ، مجددا ضربدری بودن زانو کاهش یافته ودر بالغین به 5 تا7 درجه ، کاهش میابد و در دوره سالمندی ممکن است به دلیل بیماری آرتروز زانو ، شاهد پرانتزی شدن دوباره زانوها باشیم.
درمان ارتزی برای اصلاح زاویه زانو
اگر زاویه پرانتزی زانوها تا زمان راه رفتن کودک کاهش نیابد ، باید برای یررسی بیشتر به پزشک ارتوپد مراجعه شود . زاویه پرانتزی زانوهای کودک در بسیاری از موارد ناشی از بیماری بلانت ( blount disease) می باشذ که با ارتزی(بریسی) به همین نام ، تا سه سالگی قابل درمان است .
صافی کف پا می تواند سیر طبیعی تغیرات در مفصل زانو را دچار اختلال نماید که در صورت نیاز می توان از کفی های طبی با لبه های داخلی و خارجی برای اصلاح کف پا استفاده کرد.
بعد از سه سالگی تا سنین سالمندی ، هیچ گونه درمان ارتزی به شکل زانو بند یا بریس ، جهت اصلاح انحراف زانو توصیه نمی شود . بریسهای زانو دراین دوره زمانی ، می تواند صدماتی را به زانو وارد کند .
در سالمندان یا افرادی که به واسطه آسیبهای مختلف دچار آرتروز زانو یا صدمات بافت نرم زانو شده باشند، و زانوی آنها به صورت پرانتزی در آمده است ، از زانو بند های خاصی که دارای یک مفصل زانو و بندهای اصلاحی میباشند و همچنین کفی های طبی با لبه داخلی ، به منظور کاهش درد زانو و کند شدن روند تخریب مفصل زانو استفاده می شود ( GVC Knee support)